Acasa - Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal - Reclamatii - Termeni si conditii de utilizare si de incheiere - Politica de folosire a cookie-urilor
Asigurarea RCA
Asigurarea Casco
Asigurarea PAD (polita de asigurare a locuintei impotriva dezastrelor naturale)
Asigurarea de calatorie in strainatate TRAVEL
Asigurarea de Tractare Auto
Asigurarea CMR
Asigurarea ROTR
Asigurarea de raspundere fata de calatori si bagaje
Asigurarea Biciclistilor
Asigurarea de Malpraxis Medical
Asigurarea de raspundere civila profesionala a avocatilor
Asigurarea de raspundere civila profesionala a arhitectilor
Asigurarea de sanatate privata
Cum se comanda corect o asigurare RCA ?
Legea 132/2017 (Legea RCA) explicata
Ce este contractul RCA si cu ce difera fata de polita RCA ?
Riscurile acoperite si excluderile contractului RCA
Descrierea procesului de despagubire RCA
Constatarea amiabila
Tarifele de referinta RCA
Asiguratul cu risc ridicat
Decontarea directa RCA
Inlocuirea temporara a vehiculului avariat
Obligatiile asiguratului RCA
Asigurarea RCA multipla
Conducatorii auto in asigurarea RCA
Documentul Carte Verde
Verificarea asigurarii RCA
Cererea de despagubire RCA si cuantumul despagubirilor
Accident cu vehicul neasigurat RCA
Informatii despre schimbarile RCA din 2016
Asigurare RCA pentru inmatriculare / transcriere
Asigurare RCA pentru numar provizoriu
Informatii despre sistemul Bonus-Malus
Cum transferam clasa Bonus-Malus ?
Modificarea clasei B/M pentru PF
Informatii despre baza de date CEDAM
Cum se suspenda contractul RCA ?
Incetarea / desfiintarea / denuntarea contractului RCA
Restituirea primei de asigurare RCA
Fondul national de protectie
Suspendarea inmatricularii
Informatii despre ITP
Plata si livrare
Despre noi
Cum preluam o comanda si metode de plata explicate
Mandatul de brokeraj
Legea 191/2015 - Completari la Legea PAD
Informatii despre polita PAD
Ce fac in caz de dauna PAD ?

RCA Ieftin


Suntem aici pentru tine
De incredere din 2007
Siguranta este unul dintre cele mai dorite sentimente
2024.06
  Compania de brokeraj PREVENTIV Insurance Broker_RBK-754
 • MyAccount
 • Calculator Casco
  Calculator RCA
  Calculator PAD


  Modificarea clasei B/M pentru PF


  8 oferte de asigurare
  cu un singur calcul
  Multiplu de o luna
  valabilitate 1 luna, 2 luni, 3 luni etc.
  Asigurarea pe email
  la plata prin instrumente bancare
  Calculator Casco Calculator RCA Calculator PAD
  1. Clasa B/M nu a fost stabilita corect. Se poate modifica clasa B/M pentru PF ?

  Clasa B/M este stabilita de catre fiecare societate de asigurare in baza istoricului din CEDAM si in baza clasei B/M curente (deci in baza a numai doi factori). Pentru ca fiecare societate de asigurare stabileste in mod individual clasa B/M pot exista cazuri cand pentru aceleasi set de date societatile de asigurare sa stabileasca clase B/M diferite.
  Cu ocazia ultimelor modificari legislative s-a constatat ca in anumite situatii clasa B/M poate sa nu fie stabilita in mod corect iar astfel de cazurile sunt urmatoarele :
  • asiguratul detine mai multe clase B/M si nu este incadrat automat la clasa B/M cea mai favorabila - aceasta situatie se intampla, de regula, pentru ca clasa B/M curenta se stabileste in mod automat ca fiind cea mai favorabila asiguratului dintre politele cu data intrarii in valabilitate mai mare decat data de inceput a anului de referinta adica in 2018 se stabileste cea mai favorabila clasa B/M detinuta de catre asigurat pe o asigurare RCA incheiata de la 01.01.2017 pana in prezent - orice clasa B/M detinuta pe o asigurare RCA incheiata inainte de 01.01.2017 va necesita modificare manuala a clasei B/M;
  • asiguratul avea o clasa B/M superioara B0 iar la reinnoire societatile de asigurare il incadreaza la B0 - aceasta situatie se intampla, de regula, in cazul in care ultima asigurare RCA a vehiculului a expirat anul anterior si nu exista continuitate.
  Daca se constata ca clasa B/M nu a fost stabilita corect si se doreste obtinerea clasei B/M corecte atunci trebuie plasata comanda pe site aplicand procedura de modificare a clasei B/M descrisa in pagina Modificarea clasei B/M manual.  2. Prevederi legale cu privire la clasa B/M cea mai favorabila pentru PF

  Art. 32 din Norma ASF 20/2017 prevede :
  (4) In situatia in care un asigurat persoana fizica detine mai multe vehicule, asiguratul beneficiaza de aceeasi clasa a sistemului bonus-malus pentru toate vehiculele; la data intrarii in vigoare a prezentei norme, reinnoirea contractului de asigurare incheiat de catre persoanele fizice care detin mai multe vehicule se incadreaza in cea mai favorabila clasa de bonus-malus corespunzatoare istoricului de daunalitate al asiguratului.
  Obtinerea clasei B/M cea mai favorabila este procesul de stabilire a celei mai favorabile clase B/M pentru o persoana fizica ce detin mai multe clase B/M.
  Exemplu : prespunand ca aceeasi persoana fizica detine doua vehicule, unul cu clasa B/M B0 si celalalt cu clasa B/M B8, inseamna ca atunci cand va incheia asigurarea RCA pentru vehiculul cu clasa B/M B0 va beneficia de tariful de prima calculat cu clasa B/M B8 pe care o detine la celalalt vehicul. In exemplul dat beneficiul obtinut in urma obtinerii clasei B/M cea mai favorabila este de reducere a tarifului de prima pentru vehiculul cu clasa B/M B0 cu 50%.


  3. Sunt PF si am instrainat un vehicul. Pot avea clasa B/M de la acesta la noul vehicul ?

  Da. Daca nu beneficiati in mod automat de clasa B/M cea mai favorabila se poate solicita modificarea clasei B/M manual.  4. Este automata stabilirea clasei B/M cea mai favorabila pentru PF ?

  Da, stabilirea clasei B/M cea mai favorabila pentru PF este automata dar pentru cazurile in care sistemul nu atribuie clasa B/M cea mai favorabila se poate solicita modificarea clasei B/M manual.  5. Cum solicit modificarea manuala a clasei B/M pentru PF ?

  Pentru ca in anumite conditii se poate intampla ca clasa B/M stabilita de catre societatea de asigurare sa nu fie cea corecta descriem in randurile urmatoare cum trebuie procedat pentru modificarea manuala a clasei B/M pentru PF.
  Pentru incadrarea unui vehicul la o clasa B/M superioara detinuta de catre asigurat trebuie sa plaseze comanda RCA pe site cu valabilitate minima de 6 luni pentru vehiculul caruia i se doreste modificarea clasei B/M specificand in formularul de comanda ca se doreste modificarea clasei B/M. Daca in formularul de comanda nu exista disponibila optiunea de modificare a clasei B/M atunci inseamna ca nu se indeplinesc conditiile de exigibilitate.
  Precizam ca nu realizam modificarea clasei B/M in cazul comenzilor pentru societatea de asigurare Uniqa.
  Suplimentar nu realizam modificarea clasei B/M pentru vehiculele supuse inregistrarii la Primarie. Ex. : scuter cu cilindree sub 50 cc.
  Dupa primirea solicitarii de modificare a clasei B/M se vor solicita documentele necesare iar cu documentatia completa se va face solicitare de modificare catre societatea de asigurare.  6. Cum se afla clasa B/M ?

  Pentru aflarea clasei B/M este necesara efectuarea unei calculatii RCA urmand ca aceasta sa fie afisata de catre calculatorul RCA impreuna cu tarifele de prima conform figurii ce urmeaza. Pentru cazurile in care sistemul nu atribuie clasa B/M cea mai favorabila in mod automat se poate solicita uniformizarea manuala a clasei B/M.


  7. Dupa ce s-a modificat manual clasa B/M trebuie refacut din nou procesul la reinnoirea asigurarii RCA ?

  Dupa ce se obtine clasa B/M dorita si se genereaza asigurarea RCA societatea de asigurare va introduce in CEDAM asigurarea RCA in maxim 5 zile iar din acel moment clasa B/M modificata va aparea in sistem si va fi baza stabilirii urmatoarei clase B/M la reinnoirea asigurarii RCA.
  Atata timp cat se evita conditiile enuntate in Cand se poate modifica clasa B/M pentru PF ? procesul de modificare a clasei B/M nu va mai trebui repetat.


  Aplicatia RcaPedia