Acasa - Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal - Reclamatii - Termeni si conditii de utilizare si de incheiere - Politica de folosire a cookie-urilor
Asigurarea RCA
Asigurarea Casco
Asigurarea PAD (polita de asigurare a locuintei impotriva dezastrelor naturale)
Asigurarea de calatorie in strainatate TRAVEL
Asigurarea de Tractare Auto
Asigurarea CMR
Asigurarea ROTR
Asigurarea de raspundere fata de calatori si bagaje
Asigurarea Biciclistilor
Asigurarea de Malpraxis Medical
Asigurarea de raspundere civila profesionala a avocatilor
Asigurarea de raspundere civila profesionala a arhitectilor
Asigurarea de sanatate privata
Cum se comanda corect o asigurare RCA ?
Legea 132/2017 (Legea RCA) explicata
Ce este contractul RCA si cu ce difera fata de polita RCA ?
Riscurile acoperite si excluderile contractului RCA
Descrierea procesului de despagubire RCA
Constatarea amiabila
Tarifele de referinta RCA
Asiguratul cu risc ridicat
Decontarea directa RCA
Inlocuirea temporara a vehiculului avariat
Obligatiile asiguratului RCA
Asigurarea RCA multipla
Conducatorii auto in asigurarea RCA
Documentul Carte Verde
Verificarea asigurarii RCA
Cererea de despagubire RCA si cuantumul despagubirilor
Accident cu vehicul neasigurat RCA
Informatii despre schimbarile RCA din 2016
Asigurare RCA pentru inmatriculare / transcriere
Asigurare RCA pentru numar provizoriu
Informatii despre sistemul Bonus-Malus
Cum transferam clasa Bonus-Malus ?
Modificarea clasei B/M pentru PF
Informatii despre baza de date CEDAM
Cum se suspenda contractul RCA ?
Incetarea / desfiintarea / denuntarea contractului RCA
Restituirea primei de asigurare RCA
Fondul national de protectie
Suspendarea inmatricularii
Informatii despre ITP
Plata si livrare
Despre noi
Cum preluam o comanda si metode de plata explicate
Mandatul de brokeraj
Legea 191/2015 - Completari la Legea PAD
Informatii despre polita PAD
Ce fac in caz de dauna PAD ?

RCA Ieftin


Suntem aici pentru tine
De incredere din 2007
Siguranta este unul dintre cele mai dorite sentimente
2024.07
  Compania de brokeraj PREVENTIV Insurance Broker_RBK-754
  • MyAccount
  • Calculator Casco
    Calculator RCA
    Calculator PAD


    Cum se comanda corect o asigurare RCA ?


    8 oferte de asigurare
    cu un singur calcul
    Multiplu de o luna
    valabilitate 1 luna, 2 luni, 3 luni etc.
    Asigurarea pe email
    la plata prin instrumente bancare
    Calculator Casco Calculator RCA Calculator PAD
    1. Pe cine trec proprietar in asigurarea RCA ?

    Raspunsul depinde de raspunsul urmatoarei intrebarii : se schimba proprietarul din certificatul de inmatriculare al vehiculului ?
    • Nu se schimba proprietarul - atunci proprietarul vehiculului este persoana din certificatul de inmatriculare sau din cartea de identitate a vehiculului (CIV) si datele acesteia se trec in formularul calculatorului la rubrica Proprietar;
    • Se schimba proprietarul - atunci proprietarul vehiculului este persoana specificata in fisa de inmatriculare sau in contractul de instrainare-dobandire iar calculatia se va face specificand ca vehiculul este in vedere inmatricularii / transcrierii. Daca procesul de inmatriculare / transcriere nu este demarat atunci se aplica rapunsul pentru situatia "Nu se schimba proprietarul".
    • Sunt coproprietarul - Nu se trec datele coproprietarului in locul proprietarului ! In polita RCA nu exista rubrica "Coproprietar" iar pana la aparitia rubricii "Coproprietar" datele coproprietarului nu se trec in polita RCA


    2. Am un contract de comodat...

    Contractul de comodat nu stabileste dreptul de proprietate asupra vehiculului si de aceea nu conteaza contractul de comodat la stabilirea proprietarului vehiculului.



    3. Fata de ultima comanda adresa din CI-ul proprietarului s-a schimbat...

    Adresa din CI-ul proprietarului este adresa de domiciliu a acestuia. In cazul unei asigurari RCA se solicita adresa de inmatriculare a vehiculului iar aceasta se gaseste in certificatul de inmatriculare al vehiculului.
    Daca adresa de inmatriculare din certificatul de inmatriculare nu s-a modificat atunci se indica ca adresa a proprietarului adresa de inmatriculare din certificatul de inmatriculare. Pentru informatii suplimentare se poate consulta si Adresa din CI-ul proprietarului difera de cea din certificatul de inmatriculare.
    Daca adresa de inmatriculare din certificatul de inmatriculare s-a modificat atunci la plasarea unei comenzi RCA pe site se indica la proprietarul vehiculului noua adresa de inmatriculare. Pentru actualizarea datelor proprietarului dintr-o calculatie se foloseste butonul "Modifica calculatia".


    4. Adresa din CI-ul proprietarului difera de cea din certificatul de inmatriculare.

    In comanda se va specifica adresa proprietarului din certificatul de inmatriculare. Pe site se solicita numai adresa de inmatriculare. Adresa din CI este adresa de domiciliu.


    5. Vreau livrarea la alta adresa decat cea din certificatul de inmatriculare.

    Se poate specifica o alta adresa decat cea din certificatul de inmatriculare inainte de salvarea comenzii pe site insa adresa proprietarului trebuie sa fie adresa proprietarului din certificatul de inmatriculare sau din fisa de inmatriculare.




    6. O sa vreau factura pentru justificarea cheltuielii in contabilitate.

    Polita RCA este factura iar chitanta iese automat cu datele proprietarului / utilizatorului (utilizatorul este numai la leasing). Daca polita de asigurare este pe alt nume decat pe numele firmei in a carei contabilitate se doreste introducerea facturii atunci justificarea in contabilitate se poate face in baza unui contract de comodat.



    7. Am valabila vechea asigurare RCA pana in 6 februarie si vreau sa am continuitate.

    O asigurare RCA este valabila inclusiv in ultima zi de valabilitate pana la ora 23.59 astfel ca daca actuala asigurare expira in 7 februarie (o data aleasa numai pentru exemplificare) inseamna ca este valabila pana la ora 23:59 din 7 februarie iar noua asigurare trebuie incheiata cu incepere din 8 februarie (orele 00).



    8. Restrictii legislative asupra datei de intrare in valabilitate

    Asigurarea RCA poate intra in valabilitate cel mai devreme de a doua zi fata de ziua emiterii pentru vehiculele inmatriculate. Spre exemplu astazi se poate emite cu intrare in valabilitate cel mai devreme de maine daca suntem in timpul programului de lucru.
    Art. 5 alin. (8) din Legea 132/2017 prevede :
    (8) Raspunderea asiguratorului RCA incepe:
    • a) din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea contractului RCA anterior, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
    • b) din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabila la momentul incheierii noii asigurari;
    • c) din momentul eliberarii contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.
    O alta limitare legislativa cu privire la data de inceput a asigurarii RCA prevede ca nu se poate incheia o asigurare RCA cu data de intrare in valabilitate mai mare de 30 de zile fata de data curenta.
    Art. 13 alin. (10) din Norma ASF 39/2016 prevede :
    (10) Asiguratorii RCA incheie contracte RCA a caror valabilitate incepe la cel mult 30 de zile dupa data emiterii acesteia.


    9. Vreau asigurare RCA pentru o luna.

    Asigurarea RCA se incheie pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna. Prin urmare se poate calcula si comanda o asigurare RCA pentru o luna indiferent daca vehiculul este deja inmatriculat sau urmeaza a se inmatricula / transcrie dreptul de proprietate.



    10. Vehicul supus inmatricularii sau inregistrarii ?

    Un vehicul poate fi supus inmatricularii (la autoritatea competenta in a carei raza teritoriala proprietarii isi au domiciliul, resedinta ori sediul) sau inregistrarii (la nivelul primarilor comunelor, ai oraselor, ai municipiilor si ai sectoarelor municipiului Bucuresti). Codul Rutier prevede astfel :
    Articolul 13
    (1) Autovehiculele, cu exceptia mopedelor si a troleibuzelor, precum si remorcile se inmatriculeaza permanent sau temporar la autoritatea competenta in a carei raza teritoriala proprietarii isi au domiciliul, resedinta ori sediul, in conditiile stabilite prin reglementarile in vigoare.
    (2) Autovehiculele, remorcile si tractoarele agricole sau forestiere din dotarea Ministerului Apararii Nationale, a Ministerului Afacerilor Interne, precum si cele ale Serviciului Roman de Informatii se inregistreaza la aceste institutii. Autovehiculele si remorcile pot, dupa caz, sa fie inmatriculate in conditiile prevazute la alin. (1).
    (3) Pana la inmatriculare, vehiculele prevazute la alin. (1) pot circula cu numere provizorii, pe baza unei autorizatii speciale eliberate de autoritatea competenta.
    (4) La cerere, persoanelor juridice care fabrica, asambleaza, caroseaza ori testeaza autovehicule, remorci sau tractoare agricole ori forestiere li se pot elibera pentru acestea autorizatii si numere pentru proba.
    (5) Evidenta vehiculelor inmatriculate se tine la autoritatea competenta pe raza careia proprietarul isi are domiciliul, resedinta sau sediul.
    Articolul 14
    (1) Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere, altele decat cele prevazute la art. 13 alin. (2), inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, precum si vehiculele cu tractiune animala se inregistreaza la nivelul primarilor comunelor, ai oraselor, ai municipiilor si ai sectoarelor municipiului Bucuresti, care, prin compartimentele de specialitate, tin si evidenta acestora.
    Pentru indicarea regimului caruia care se supune vehiculul se foloseste lista de selectie indicata in captura urmatoare :


    11. Care este seria si numarul Cartii de Identitate a Vehiculului (CIV) ?

    Informatia se gaseste atat in Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) cat si in Certificatul de Inmatriculare a Vehiculului. Daca vehiculul este supus inmatricularii si nu are Carte de Identitate a Vehiculului atunci acesta nu poate fi asigurat pentru ca nu are procesul de inmatriculare demarat in Romania.




    Aplicatia RcaPedia