Ce risti daca circuli fara RCA ?

RCA este abrevierea de la raspunderea civila auto si este o asigurare obligatorie pentru toti soferii care circula pe drumurile publice, exceptie facand vehiculele cu tractiune animala.

Circularea fara o asigurare RCA valabila poate duce pana la radierea din circulatie a vechiculului insa, de obicei, coducatorul este sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei (conform art. 64 din Legea nr. 136/1995) impreuna cu sanctiuni complementare precum retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numerele de inmatriculare (stabilite de Codul Rutier). Daca esti sanctionat in acest mod vei primi de la politistul rutier o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Prin achizitionarea asigurarii RCA te protejezi de plata daunelor produse altor participanti la trafic din vina ta. In acest moment asigurarile RCA se pot incheia numai pe 6 sau 12 luni pentru autovehiculele deja inmatriculate si pe o luna pe cele in curs de inmatriculare. Polita RCA nu substituie o asigurare CASCO care este o asigurare facultativa ce acopera riscuri diferite.

La incheierea asigurarii obligatorii auto se incheie in acelasi timp si documentul Carte Verde valabil in UE si alte tari semnatare ale tratatului Carte Verde. De retinut este ca acoperirea Cartii Verzi difera de la un asigurator la altul in ceea ce priveste tarile din afara UE.

Ordinul CSA nr. 5/2010 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule stabileste la art. 24 ca limitele de despagubire sunt:

a) pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse in anul in anul 2012, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei;

b) pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse in anul 2012, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Valoarea despagubirilor nu poate depasi valoarea prejudiciilor cauzate conform deciziei CSA.


Nu exista articole similare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation