10 sfaturi pentru un RCA valabil

Se greseste frecvent in furnizarea datelor si de aceea ne-am decis sa scriem acest indrumar prin care sa aratam modul corect de a proceda. Iata ce trebuie sa stiti :

1. Completeaza RCA-ul cu datele din certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehicolului.

De multe ori ne sunt furnizate datele de pe vechea asigurare RCA si s-a intamplat ca acestea sa fie eronate. O greseala se poate propaga din RCA in RCA in felul acesta. De aceea e bine sa verifici mereu datele din RCA cu cele din actele masinii. O eroare in datele importante (CNP/CUI, judet, localitate, serie sasiu, cilindree, puterea maxima, masa totala, numar locuri) din RCA iti pot aduce probleme in caz de dauna.

2. Chiar daca tu folosesti masina trece adevaratul proprietar din actele masinii !

Chiar daca te consideri utilizatorul masinii nu te trece pe tine in asigurare daca nu esti trecut ca proprietarul acesteia in acte.

3. Sunt utilizatorul masinii, proprietarul este o alta persoana fizica … nu ma pot trece ca utilizator ?

Nu, daca nu apari mentionat ca utilizator in certificatul masinii nu te poti trece ca utilizator pe asigurarea RCA.

4. Nu sunt proprietarul in actele masinii dar vreau sa apar eu pe asigurare !

Porneste procesul de inmatriculare, fa-ne dovada acestui lucru prin fisa de inmatriculare si noi vom incheia asigurarea RCA pe numele tau. Altfel nu se poate !

5. Nu o sa am probleme la despagubire daca nu sunt trecut ca utilizator in RCA ?

Nu. Acest lucru este valabil doar pentru asigurarile CASCO.

7. Ce este clasa B/M din stanga jos a politei RCA ?

Citeste articolul dedicat sistemului bonus-malus.

8. Vreau doar un pret informativ !

Nu exista pret informativ incepand cu 2010. Reducerea acordata pentru varsta cumulata cu reducerea din sistemul bonus-malus poate depasii 40% in unele cazuri. Ti se pare informativ cu o marja de eroare atat de mare ? Doar cauti RCA ieftin, nu ?

9. Am facut asigurarea RCA si nu apar inca in CEDAM ! De ce ?

Introducerea in CEDAM a datelor fiecarui asigurat tine de timpul de raportare al asiguratorul tau catre CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor), deci nu este o problema ce tine de noi. Asa cum scrie si pe pagina oficiala a CSA introducerea datelor tale poate dura pana la 2 saptamani. Citeste intrebarile frecvente de la CSA.

10. Exista vreo sansa sa fac RCA-ul incepand cu data de astazi ?

Auzim des intrebarea asta si raspunsul este mereu acelasi : NU. Nu putem incheia o asigurare RCA cu data intrare in valabilitate de astazi pentru ca nu permit asiguratorii. Cauza este evidenta : daca azi ai avut deja o dauna si vrei doar ca sa aiba cine sa despagubeasca in locul tau ? Cel mai bine este sa iti planifici din timp cumpararea asigurarii.

Singura situatie cand se poate emite cu data in curs este atunci cand asigurarea este emisa pentru o masina ce se inmatriculeaza.


Articole similare:

 1. De ce trebuie sa dovedesc inceperea procesului de inmatriculare ?

2 Thoughts on “10 sfaturi pentru un RCA valabil

 1. Ovi on 19/12/2014 at 17:41 said:

  Buna Seara! Daca pe talon este trecut numele meu pot sa fac asigurarea pe alta persoana ?

  • RcaPedia on 02/07/2015 at 11:54 said:

   Buna ziua,

   Nu este posibil. Datele din asigurarea RCA se trec din certificatul de inmatriculare sau din fisa de inmatriculare aflata in termenul de valabilitate de 30 de zile si vizata de organul fiscal in dreptul cumparatorului.

   Va dorim zi frumoasa !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Post Navigation